Sernik

Obiecałam wrzucić przepis jeżeli tylko mi ciasto ładnie wyjdzie.. a że chyba wyszło to się nie krępuje 😉 Powiem, że pierwszy raz robiłam sernik , ale bardzo łatwo poszło i dość szybko… 35 minut i sernik siedział w piekarniku… Żeby nie było za trudno skorzystałam z gotowego mielonego serka do serników, w moim przypadku był to serek Mój ulubiony . A, że my sami z mężem za dużo ciast nie jemy, Alicja za ciastami nie przepada, ciasto zrobiłam na małej blaszce 30 cm x 30 cm, doskonale sprawdzi się też do tego tortownica.

Składniki:

Na spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 125g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka śmietany 12 %

Na masę serową:

  • 450 g sera na sernik (mój ulubiony)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 125g masła
  • torebka budyniu śmietankowego
  • garść namoczonych w gorącej wodzie rodzynek
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (na kruszonkę)

Wykonanie:

Ciasto:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i dodając margarynę oraz śmietanę zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.

Kruszonka:

Z łyżki margaryny lub masła, łyżki mąki, cukru i wiórków kokosowych zarobić kruszynki.

Masa serowa:

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem do puszystości. Dalej miksując dodać miękkie masło, oraz porcjami ser. Następnie dodać budyń i cukier wanilinowy. Dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka z odrobiną cukru,  wmieszać delikatnie w masę serową, dodając powoli rodzynki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na wierzch wylać masę serową Po wierzchu posypać kruszonką z wiórkami kukurydzianymi.

Piec w temperaturze 180oC przez około 50 minut. Studzić stopniowo.

Smacznego!

kama

Reklamy

2 thoughts on “Sernik

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s